torstai 10. joulukuuta 2015

Ahvenkukko

Vaikka täällä lapissa onkin jo talvi, niin pilkille en kyllä vielä uskaltaudu. Sain onneksi isältä ja sen vaimolta ison määrän pikku ahvenia, joten pojan kanssa ajateltiin ensimmäistä kertaa kokeilla kalakukon tekoa. 

Itsellä muistot kalakukoista ei kyllä ole aivan parhaat. Valitettavasti joillain on kiire tehdä kukko ja silloinhan joudut pureskelemaan ruotoja. Siispä kukon tekoon pitää varata aikaa. Toisaalta torilta ostetussa kukossa ei välttämättä ole juurikaan täytettä, eli nyt pistettiin täytteitä ronskilla otteella.

Pakko sanoa, että lopputulos oli onnistunut. 

Ainekset:

Ahvenia 1050g
Porsaan kylkisiivua 700g

Taikina:

6dl vettä
4rkl öljyä
8dl vehnäjauhoja
8dl ruisjauhoja
4tl suolaa


Ohje:

Sekoitetaan kaikki ainekset sekaisin, että saadaan kiinteä taikina. Kaulitse noin 50-70cm leveä taikinalevy ja jätä reunat keskustaa ohuemmiksi.

Ripottele hieman riisiä keskelle sen takia, koska riisi imee kosteutta itseensä ja sitten lado kerroksittain ahvenia,suolaa ja päälle porsaan kylkisiivuja. Suolaa saa laittaa ihan ronskilla otteella. Kostuta reunat vähäisellä määrällä vettä, että reunat pysyvät kiinni. Sen jälkeen reunat taitetaan kalojen päälle ja "liimataan" kiinni.

Sitten kukko laitetaan vuokaan 200 asteeseen 30-40min. Sen jälkeen voitele kukko pienellä määrällä voita. Jonka jälkeen kääri kukko leivinpaperiin ja folioon ja laita se takaisin vuokaan ja siitä sitten  uuniin 125 asteeseen noin 6 tunniksi. Siinä aikana ruodotkin pehmenevät.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti