tiistai 26. huhtikuuta 2016

Munkit




Varusmiespalveluksessa ollessa aikoinaan tuli sotilaskodissa syötyä jopa kuutta munkkia päivässä eikä silti lihonnut. Nykyään harvoin uskaltaa munkkeja syödä. Munkit kuitenkin kuuluu vappuun, niin jospa teen poikkeuksen. Tehtiin munkkirinkilöitä ja seuraavalla ohjeella niitä tuli hiukan alle 30 munkkia. 

Ainekset:

50g hiivaa
5dl maitoa
2kpl kananmunia
2dl sokeria
2tl suolaa
1rkl kaardemummaa
16dl vehnäjauhoa
150g voita

1litra rypsiöljyä paistamiseen.

Pinnalle hienoa sokeria.

Ohje:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, suola ja kaardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä voi. 

Anna taikinan kohota liinan alla 45minuuttia. 

Leivo taikinasta pikkupullia ja siirrä pullat vaikka ison leikkuulaudan päälle. Kohota liinan alla 30minuuttia. Mikäli et omista paistomittaria, niin jätä pieni nokare taikinaa koepalaksi paistovaiheeseen. 

Kuumenna öljy teräskattilassa 180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria, niin tee kokeilu taikina nokareella. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu minuutissa kypsäksi. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä. 

Puhkaise sormilla aukko pullan keskelle ja pyörittele rinkilää isommaksi sormien avulla. Laita munkki varovasti käsilläsi kattilaan. Paista koosta riippuen noin 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki haarukalla toisinpäin.  Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki haarukalla lautaselle kahden päällekkäisen talouspaperin päälle. 

Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella. Jos haluat pakastaa osan munkeista, niin älä sokeroi niitä munkkeja. Pakaste munkkeihin sokeri kannattaa laittaa vasta sulatuksen jälkeen. 

HUOM!

Jos haluat, niin voit siivilöidä jäähtyneen rypsiöljyn ja laittaa takaisin pulloon. Säilytä pulloa jääkaapissa. Voit käyttää öljyä 2-3 kertaa. 

Älä kaada öljyä viemäriin tai luontoon, vaan hävitä öljy pullossa talousjätteen mukana pois. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti