tiistai 26. heinäkuuta 2016

Hirvimakkara

Oltiin pojan kanssa taas muutama päivä mökillä. Päivät kului hillan poiminnassa ja iltaisin saunassa ja kalassa. Nyt sai hillojen poiminta tälle vuodelle riittää. Hillan poiminta on rankkaa puuhaa ja nesteytyksen lisäksi maistui ruoka. Tulipa yhtenä päivänä tehtyä ensimmäistä kertaa itse tehtyä makkaraa. Koska hirvenliha on aika vähärasvaista pitää joukkoon lisätä rasvaisempaa lihaa. Hyvä rasvapitoisuus olisi semmoinen 20-40%. Ensi kerralla taidetaan vielä hieman lisätä rasvapitoisuutta siitä mitä se oli nyt.  Tässäpä ohje hirvimakkaralle.

Ainekset:

1,1kg Hirvenlihaa
300g Kasleria
350g Silavaa
3rkl Riistamaustetta
2rkl Suolaa
2kpl Sipulia

Suolta


Ohje:

Kuori sipulit ja pilko sipulit pieneksi murskaksi. Kuullota sipulimurska pannulla pienessä määrässä öljyä. Jauha lihat myllyssä. Sekoita mausteet ja sipulit jauhetun lihan sekaan. Sekoita lihamassaa vielä yleiskoneessa hetki. Jos haluat nyt koe maistaa, niin ota pieni nokare massasta ja paista pannulla. Laita suoli likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. 

Kääri suolta makkarasuppilon ympärille riittävästi ja tee solmu suolen toiseen päähän. Ala työstämään massaa suoleen ja katso ettei suoleen jää ilmaa. Kun makkara on haluamasi pituinen, niin pyöritä makkaraa ympäri muutama kerta ja jatka täyttämistä. Kun makkarapötkö on jaettu osiin koko pituudeltaan, niin myös toinen pää solmitaan. 

Nyt voit halutessasi esim grillata raakamakkarat tai sitten esikypsennät ne keittämällä. Keitettäessä vesi ei saa kiehua. Pistele makkaroihin pari reikää esim. hammastikulla ettei suoli repeä. Käyttäessäsi digitaalista paistomittaria työnnä kärki makkaran keskikohtaan ja makkara on kypsää, kun asteita on vähintään 80 astetta. 

Me grillattiin osa ja osa pistettiin pakkaseen. Pakastaa voit joko raakana tai keitettynä.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti