keskiviikko 30. marraskuuta 2016

RoutapaistiEilen alettiin tekemään routapaistia hirvestä. Nyt lähes puolitoista vuorokautta myöhemmin päästiin syömään. Jos sulla ei oo hirveä, niin voit toki käyttää myös vaikka poroa tai nautaa. 


Ainekset:

Hirvenpaisti 1,5-2kg

Kastike:

0,5l tummaa olutta
0,5l vettä
1dl karkeaa suolaa
2rkl riistafondia
5rkl riistamaustetta
1rkl sokeria

Ohje:

Nosta jäinen hirvenpaisti uunivuokaan. Paista uunissa 80-100 asteessa. Lämpötilan pitää olla 10-20 astetta korkeampi kuin haluttu loppulämpötila. Aseta paistomittari lihaan, kun se on sulanut niin että saat laitettua sen paksuimpaan kohtaan. Jatka paistamista niin kauan, että lihan lämpötila on sinulle mieluisa. Osa haluaa, että lihan lämpötilan pitäisi olla 60-70astetta, mutta me tykätään hiukka kypsemmästä lihasta, joten annettiin lihan kypsyä 77 asteeseen. Meidän makuun liha olisi  voinut olla vieläkin kypsempää, mutta hirven kanssa pitää olla tarkkana ettei pääse kuivahtamaan. Me tosin jaksetaan valvoa ruokia uunin äärellä ettei vahinkoa tapahdu. Tällä kertaa valvominen kesti vain n. 7tuntia, koska meillä oli vain 1,5 kilon paisti. 


Kiehauta kastike ja nosta paisti jäähtyneen kastikkeen joukkoon eri astialle, kuin missä paistoit. Anna paistin hiukka jäähtyä ja kääntele muutaman kerran sillä aikaa. Lämmin liha imee kastiketta sisäänsä. Kun paisti ei ole enää hirmu lämmin, niin laita se kastikkeen kanssa jääkaappiin maustumaan 6-12 tuntia. Valuta lopuksi paisti kuivaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. 

Tarjoile haluamasi ruuan kanssa tai laita vaikka leivän päälle. Olut maistuu aina riistan kanssa

PS. Jos haluat lihan vieläkin kypsempänä, niin laita leikatut siivut uunivuokaan ja paista 200asteisessa uunissa pari kertaa käännellen noin puolituntia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti