torstai 19. tammikuuta 2017

Runebergin tortut
Runebergin päivää vietetään taas 5.2. Me ei olla ikinä oikein tykätty Runebergin tortuista ja se johtunee siitä, että kaupasta ostettavissa leivoksissa on yleensä käytetty kostuttamiseen punssia, konjakkia tai mantelilikööriä. Jos minulla tekee mieli viinaa, niin minä juon sen ihan pullosta, eikä sitä tarvitse leivonnaiseen piilottaa. Usein taikinaan laitetaan myös tippa tai pari karvasmantelia ja sen maku on joidenkin mieleen ja taas toisten makuun ei. Meidän makuun sekään ei sovi. Tehtiin siis Runebergin torttuja ilman viinaa ja karvasmantelia. Wikipediasta hieman historiaa:

 Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain herkullista syötävää. Kun Fredrikalla ei ollut mitään sopivaa antaa, päätti hän tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. 

Tässäpä meidän ohje Runebergin tortuille:

Ainekset: 

200g voita
1dl sokeria
1dl ruokosokeria
2kpl kananmunia
2dl vehnäjauhoja
2dl korppujauhoja
1dl mantelijauhetta
2tl leivinjauhetta

Tortun keskelle:

Vadelmahilloa

Koristeluun:

Vadelmahilloa
1/2rkl sitruunamehua
1rkl vettä
2,5dl tomusokeria


Ohje:

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan. Annostele reilu puolet taikinasta amerikan muffinivuokiin. Laita 1/2tl vadelmahilloa lusikalla keskelle taikinaa. Lisää loppu taikina päälle. Paista uunissa keskitasolla 200asteessa n.15-20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetken aikaa. Käännä tortut toisinpäin ja ota paperiset muffinivuuat pois. Mikäli taikina on pursunnut  yli, niin voit ottaa sivuilta veitsellä tasaiseksi. Sekoita tomusokeri, vesi ja sitruunamehu keskenään ja pursota se renkaaksi tortun päälle. Laita vadelmahilloa renkaan keskelle. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti