tiistai 18. huhtikuuta 2017

Lampaanpaisti punaviinimarinadissa

Pääsiäinen oli ja meni. Poika jäi tällä kertaa Sodankylään juhlimaan ja itse suuntasin äitiä ja veljeä moikkaamaan. Pilkilläkin tuli käytyä ja sen verran saalistakin saatin, että ahvenkukkoa on vieläkin syömättä ja isoimmat ahvenet savustettiin. Itse pääsiäisruuaksi ostin lampaan paistin ja seuraksi punaviiniä. Vaikka meilläkin on välillä ollut ennakkoasenteita lampaanlihaa kohtaan, niin nyt kyllä onnistuin. Ei maistunut villa ja liha oli mureaa. Teen varmasti toistenkin. 


Valmistusaineet:

n. 2,5kg lampaan luutonta paistia
Valkosipulinkynsiä

Marinadi:

4dl Punaviiniä
0,5dl Vasikanfondia
3rkl Hunajaa
2tl Minttua
2tl Rosmariinia
2tl Timjamia
2rkl Suolaa
2tl Mustapippurirouhetta
3kpl Valkosipulinkynsiä

Ohje:

Kuivaa lihan pinta. Pieni valkosipulin kynnet ja sekoita marinadiainekset keskenään. Laita paisti puhtaaseen muovipussiin ja anna marinoitua jääkaapissa noin vuorokausi ennen paistamista. Kääntele pussia välillä vuorokauden aikana.

Nosta liha pois marinadista. Tee muutama reikä lihaan ja laita niihin valkosipulinkynsiä.  Laita paisti paistopussiin. Nyt liha ei pääse liikaa kuivumaan, eikä sinun tarvitse erikseen kastella paistia paiston aikana. Upota paisto mittari paistin paksuimpaan kohtaan.

Paista lihaa uunissa 125 asteessa, kunnes lämpömittari näyttää 82 astetta (noin 3 tuntia). Jos haluat syödä lihasi hieman punaisena, niin ota paisti uunista kun lämpömittari näyttää 75 astetta.

Ota paisti pois paistopussista ja peitä se folioon. Anna paistin vetäytyä noin 30 minuuttia ja leikkaa tarjoilu viipaleiksi.

Seuraksi voit tehdä paistoliemestä punaviinikastikkeen seuraavasti:

Ainekset:

Paistinlientä n 1l.
Punaviiniä 1/2dl
Ruskeaa suurustetta 7,5 rkl.
Kermaa 2dl
Suolaa maun mukaan.

Siivilöi paistoliemi kattilaan. Suurusta ruskealla suurusteella. Lisää n 1/2dl punaviiniä. Keitä ja lisää kermaa viimeisenä. 

Meillä paisti leikattiin valmiiksi astiaan ja tarjoiltiin keitettyjen perunoiden- ja kasvisten kanssa. 

Ruokajuomana tarjoiltiin punaviiniä ja pääsiäisolutta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti