tiistai 13. maaliskuuta 2018

KalapuikotMeillähän ei luonnollisestikkaan syödä kaupan kalapuikkoja. Syy siihen ei ole pelkästään se, että ne on eineksiä vaan myös se, että kalatehtailla työskennelleet tutut on kertonut mihin ne perkuu jätteet menee ja mitä niistä tehdään. Yök! kalapuikkoja niistä tehdään. 

Aloimme siis suunnittelemaan itse tekemiä kalapuikkoja. Täällä lapissa ensimmäiseksi haasteeksi tuli kauppojen valikoimat, koska mistään kaupasta ei löytynyt pankojauhoja. Yhdessä kaupassa myyjä lupasi niitä tilata, mutta parin viikon odottelun jälkeen totesimme, että ei niitä ole tulossa. Ruuan valmistusvälineitä tilatessani eräästä verkkokaupasta huomasin valikoimissa olevan myös pankojauhoja, joten tilasinpa ne samalla ja lähetyskin tuli parissa päivässä. 

Seuraava haaste oli kalan saanti. Kalapuikkojahan voisi tehdä lähes mistä tahansa kalasta, mutta tarkoitushan olisi tehdä mahdollisimman paljon itsepyytämästä kalasta ruokaa. Lähdimmekin siis pilkille. Lumikenkäilimme suosikki kalapaikallemme ja muutaman tunnin pilkkimisen jälkeen saimme todeta, että kerrankin kala ei vain syö. 

Tällä kertaa tyydyimme sitten kaupan pakastealtaasta ostamaan turskaa. Katsottiin kuitenkin sen verran, että se oli edes MSC-sertifoitua kalaa. 

Tässäpä siis meidän ohje kalapuikoille: 

Ainekset:

n.400g esim. turskan selkäfilettä
2kpl kananmunia
1dl vehnäjauhoja
1dl pankojauhoja
Suolaa
Mustapippurirouhetta
Öljyä paistamiseen

Ohje:

Ota pöydälle kolme syvää lautasta. Laita ensimmäiseen lautaseen vehnäjauhot, suola ja mustapippurirouhe. Sekoita jauho- ja mausteseos. Laita toiseen lautaseen kananmunat ja sekoita. Kolmannelle lautaselle laitat pankojauhot. 

Leikkaa turskasta sopivan kokoisia kalapuikkoja. Pyöräytä kalapuikkoja ensin jauhoissa ja ravistele ylimmääräiset jauhot pois. Seuraavaksi pyöräytä kalapuikkoja kananmunassa ja valuta ylimmääräinen pois. Viimeisenä pyöritä kalapuikkoja pankojauhoissa. 

Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista kalapuikot joka puolelta kullanruskeiksi. 

Nosta talouspaperin päälle hetkeksi kuivumaan. Tarjoile esim perunamuussin ja vihannessekoituksen kanssa. Kalapuikkoja voi halutessaan myös vaikka dipata Spiracha-kastikkeessa.


2 kommenttia:

  1. Minä olen tehnyt kalapuikkoja kuhasta ja leivittänyt nimenomaan pankojauholla, joka tosiaan sopii paremmin kuin tavallinen korppujauho.

    VastaaPoista
  2. Kuha käykin kalapuikkoihin ehkä jopa parhaiten. Nyt vain ei ollut kuhaa saatavilla. Ja tosissaan olisimme voineet korvata pankojauhot korppujauhoilla, mutta ne ei aja täysin samaa asiaa.

    VastaaPoista