maanantai 11. kesäkuuta 2018

Lihamuki -lahtelainen perinneruokaAina välillä tulee ikävä kotiseudulle, eli lahteen. Siellä ollaan synnytty ja kasvettu. Yksi asia mitä kaivataan on tietysti tuo lahtelainen perinneruoka, eli lihamuki. Baari illan jälkeen grillillä oli lihamuki se aivan ehdoton valinta. Perinteisestihän lihamuki tarjoillaan cokis pahvimukista ja se sisältää pelkkää kebab-lihaa.Välillä olen törmännyt myös versioihin, missä kebab-liha on korvattu jollain possun suikalelihalla, mutta se ei PRKL ole aito lihamuki.  Kastiketta ja pari pepperonia lihamukiin voi myös halutessaan ottaa, mutta rehut siihen ei kuulu, vaikka jotkut siihen sitäkin tunkevat. 

Keksijää lihamukille on arvuuteltu jo vuosia, mutta sitä ei olla varmuudella saatu selville. 

Lihamukin syönnin MM-kisoja on lahessa järjestetty jo vuodesta 2012 alkaen. Tänä vuonna kisan voitti heinolalainen Jesse Pynnönen, joka söi 1,2kg lihaa lähes tasan neljään minuuttiin. Edellisenä vuonna voittajalla meni syömiseen 11 minuuttia.  

Koska nykyään harvoin käydään lahessa tuon 900km:n välimatkan takia, niin lihamukin voi valmistaa myös kotona. Tässä ohje kebabille ja kastikkeelle. Lisäksi tarvitset mukin ja halutessasi pari jalapenoa. Kannattaa kokeilla! 


 AINEET:

800g nauta-sika jauheliha
2 rkl suolaa
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl paprikajauhetta

Sekoita ainekset yleiskoneeseen ja sekoita noin 15 minuuttia. Käsittele sen jälkeen massasta ilma pois. Levitä folio vähintään kahteen kerrokseen ja muotoile lihamassasta tiukka makkaratangonmuotoinen pötkö. Varmista, että ilmaa ei massassa ole. Kääri massa folioon ja laita päät kunnolla kiinni. 
Paista 100 asteessa 3,5 tuntia .
Anna kypsän kebabin vetäytyä vielä 30 minuuttia.
Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä viipaleita ja leikkaa ne annos kokoon. 
Levitä lastut kulhoon ja laita grillivastuksen alle ja kääntele, että lastut ottavat väriä. 

Tomaattipohjainen kastike:

400g paseerattua tomaattia
2 tl suolaa
2 tl pippurisekoitusta
1 rkl sinappia
2 kynttä valkosipulia
3 rkl sweet chili saucea
3 tl chilijauhe
2rkl ketsuppia
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti