perjantai 21. helmikuuta 2020

Madekeitto




Parhaillaan on madekausi ja lähikaupan kalatiskissä nähtiin samana päivänä Lokassa pyydettyä madetta. Siis viimeisen päälle tuoretta kausi- ja lähiruokaa, joten pakkohan se oli yksi kala ostaa. 

Halusimme tehdä tuota herkkua perinteiseen tapaan, eli valkoviinit sai jäädä Alkon hyllylle. Toisaalta onpa jotkut sitä mieltä, että perinteiseen madekeittoon ei kuulu kerma, mutta kyllähän se nyt meidän mielestä on niin, että kuka kermaa tai voita säästelee, niin ei ole hyvää keittoa maistanutkaan. Maku asioitahan nämä toki on. 

Koska halusimme hyvän kalaliemen, niin liemen joukkoon sujahti myös huuhdeltu pää, josta tietysti oli poistettu kidukset. Kun pää oli kypsä, niin päästä hyödynnettiin myös poskilihat keiton joukkoon, ennen pään heittoa roskiin. 

Monen mielestä mateen maksa on herkkua, joko keittoon lisättynä tai ruisleivän päällä, mutta pakko myöntää, että meidän herkkua se ei ole ja emme sitä hyödyntäneet. Pyydämme anteeksi maksan ystäviltä, mutta makuasioita tämäkin. 

Jos et itse halua madetta nylkeä, niin pyydä kalakauppiastasi tekemään se puolestasi. 

Kokeile reseptiä vaikka heti tänä viikonloppuna.

Ainekset:

n. 1kg made nyljettynä ja sisälmykset ja kidukset poistettuna.
1kpl sipuli
2kpl laakerinlehtiä
Suolaa
Vettä

-------------------------------------------------

6kpl perunoita
2kpl porkkanoita
1kpl sipuli
8kpl maustepippureita
2dl kermaa
Nokare voita
Tuoretta tilliä

--------------------------------------------------

Ohje:

Paloittele made noin 5cm paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Keitä madepalat ja sipuli laakerinlehdillä ja suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kuori pois keittämisen aikana liemen pinnalle mahdollisesti nouseva vaahto. 

Nosta madepalat liemestä ja perkaa ne ruodottomiksi. Siivilöi keitinliemi. 

Kuori ja lohko perunat ja porkkanat, pilko sipuli. Kuullota niitä kattilan pohjalla voissa kevyesti. 

Lisää keitinlientä reilusti sekä maustepippurit. 

Keitä kasvikset lähes kypsiksi ja lisää mateenpalat.

Anna keiton vielä kuumentua ja lisää lopuksi vielä kerma. 

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 

Pilko valmiin keiton päälle tilliä.


Tarjoa keiton kanssa ruisleipää ja maitoa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti