torstai 13. joulukuuta 2018

Saaristolaislimppu



Saaristolaislimppu kuuluu joulupöytään ja juhliin. Viimeksi tein saaristolaislimppua äitini 70v syntymäpäiville ja päälle laitoin itse graavattua lohta ja osaan itse kylmäsavustettua lohta. Leivät tuntuivat maistuvan juhlavieraille ja eipä jäänyt montaa itselle syötäväksi. 

Tässä äitiltä saamani perinteinen resepti saaristolaislimpulle. Tee vaikka jouluksi. 


AINEKSET:

1l piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
3dl olutmaltaita
3dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja
2rkl voita

Siirappivesi voiteluun:

1,5dl vettä
0,5dl siirappia

OHJE:

Lämmitä piimä kattilassa tai mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata. Voitele kaksi kahden litran vuokaa voilla, jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinan alla peitettynä 1,5 tuntia. 

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin kaksi tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia , valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. 

Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien tekeytyä mielellään kylmässä. 

Graavi -ja kylmäsavulohileipiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti