maanantai 13. huhtikuuta 2020

Karitsanpaistia portviinikastikkeella




Meillä jo useampana vuonna on pääsiäispöytään kuulunut lammas. Joka vuosi haluamme valmistaa sitä hieman eri reseptillä. Tänä vuonna lampaalle makua tuomaan valitsimme portviinin. Portviini sopii kyllä täydellisesti lampaan kanssa ja tulemme varmasti tekemään useamminkin portviinikastiketta vaikka hirvenlihan seuraksi. 


Ainekset:

1,5-2kg luuton karitsanpaisti
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Tuoretta timjamia
Kuivattua minttua
Portviiniä valeluun (Tawny)

Ohje:

Ota paisti huoneenlämpöön n.2tuntia ennen valmistusta. Poista paistin pinnalta kalvo. Hiero paistiin suola, mustapippuri, silputtu timjami ja minttu. Työnnä paistin paksuimpaan kohtaan lämpömittari. 

Paista lihan pintaan ensin kaunis väri 225 asteessa n.20minuuttia. Jatka kypsentämistä uunissa 150 asteessa kunnes paistomittari näyttää 70 astetta, jolloin paisti on täysin kypsä. Jos haluat paistisi hieman punertavana, niin ota paisti pois kun lämpö on 63-65 astetta. Valele paistia n.30 minuutin välein portviinillä.

 Kääri paisti folioon ja anna tasaantua n.20 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoretta timjami silppua. 


PORTVIINIKASTIKE

Ainekset:

2dl portviiniä (Tawny)
2rkl konjakkia
1kpl salottisipuli
1kpl porkkana
50g voita
1rkl ruskeaa suurustetta
Suolaa
Oliiviöljyä

Ohje:

Kuori ja hienonna salottisipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Kuullota hienonnettua salottisipulia oliiviöljyssä hetki. Lisää joukkoon porkkanakuutiot, portviini ja konjakki. Anna kiehua hiljakseen puolisen tuntia, siivilöi ja kiehauta uudelleen. Lisää joukkoon voi ja mausta suolalla. Suurusta kastike vielä ruskealla suurusteella. 


Meillä karitsanpaistin kanssa tarjoiltiin kermaperunoita, johon helpon ohjeen löydät täältä:
 http://ukotkokkaa.blogspot.com/2018/01/karitsan-ulkofiletta-olutkastikkeessa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti