lauantai 2. joulukuuta 2017

JoulutortutJouluun on enään pieni hetki aikaa. Täällä lapissa onneksi on jo lumikin maassa, mutta kaikki joulu askareet odottavat vielä tekijäänsä. Meillä kumminkin aloitettiin joululeipominen jo tytön ollessa syyslomalla, mutta kyllähän ne leipomiset syötiinkin jo silloin.

Joulutortut on vain niin hyviä, mutta yleensähän ne tulee leivottua valmis taikinasta tai se laiskin kaveri hakee ne tietysti kaupasta. Ja kyllä haukuin juuri sinua laiskaksi, joka keksit työkiireitä ym. höpö höpöä tekosyyksi sille, että Teillä ei vaan leivota. 

Voitaikinasta voi kyllä joulutorttujen lisäksi leipoa paljon muitakin herkkuja. 


JOULUTORTUT


Ainekset:

Voitaikina:

300g voita
5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2dl vettä


Täyte:

Luumumarmeladia

Voiteluun: 

1kpl kananmunia

Koristeluun:

Tomusokeria


Ohje:

Ota voista 100g ja nypi se vehnäjauho-leivinjauheseoksen kanssa murumaiseksi seokseksi käsin.  Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan levätä viileässä 15 minuuttia. 

Kauli taikinaa jauhotetulla alustalla noin 1 1/2 paksuiseksi tasareunaiseksi suorakaiteeksi.

Levitä 100g voita ohuina viipaleina suorakaiteen toiselle puoliskolle. Nosta taikinan toinen puoli päälle. Painele levyä ensin varovasti kaulimella ja kauli sitten levy kevyesti suorakaiteeksi. Levitä loput voit ja tee edellinen uudelleen. 

Vie taas taikina viileään 15minuutiksi lepäämään. 

Taita levy kolmeen osaan ja kauli taas suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kauli levy vielä kolme kertaa kolmeen osaan taiteltuna edellä mainitulla tavalla. 

Pane taikina viilenemään vielä noin 15 minuutiksi. Kauli taikina noin 1/2cm:n paksuiseksi suorakaiteeksi. Leikkaa se taikinapyörällä noin 9x9cm:n neliöiksi. Leikkaa neliöiden nurkkiin viillot ja lusikoi keskelle reilu teelusikallinen marmeladia. Nosta joka toinen kulma taikinapalan keskelle. Paina sormella keskellenostettuja kulmia, että ne pysyvät kiinni.

 Laita tortut leivinpaperille pellille ja voitele kananmunalla. 

Nosta pelti 225 asteiseen uuniin ja paista 10-15 minuuttia. 

Siivilöi joulutortuille ennen tarjoilua tomusokeria. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti