torstai 21. joulukuuta 2017

Perinteiset joululaatikot



Porkkana- ja lanttulaatikko



Ei me laatikoiden ystäviä olla, mutta tänä vuonna ajateltiin maistaa. Niinpä pyysin äitiä näyttämään kuinka ne perinteiset äidin tekemät laatikot tehdään. Tehtiin siispä äidin kanssa porkkana-, lanttu- ja perunalaatikkoa.  Maksalaatikko kuuluu myös meidän joulupöytään, mutta se on parasta erään teollisen yrityksen tekemänä. Ei meillä sitten muuten vuoden aikana maksalaatikkoa ruokapöydässä nähdä.

Alla ohjeet perinteisille joululaatikoille:

Porkkanalaatikko

Ainekset:

1,5dl puuroriisiä
3dl vettä
6dl  maitoa
500g keitettyä porkkanaa
2kpl kananmunia
3rkl siirappia
3tl suolaa
1/4tl valkopippuria
1/4tl muskottia

Pinnalle:

korppujauhetta
voinokareita

Ohje:

Lisää riisit kiehuvaan veteen. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja hauduta puuroa kannen alla noin 30-40 minuuttia välillä sekoittaen.

Soseuta keitetyt porkkanat ja lisää puuroon. Lisää puuroon myös kananmunat, siirappi, suola, valkopippuri ja muskotti.

Levitä seos voideltuun  uunivuokaan. Tasoita pinta ja painele lusikalla halutessasi kuviot pintaan. Ripottele päälle korppujauhetta ja lisää päälle halutessasi voinokareita.  Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 1,5 - 2 tuntia.


Lanttulaatikko


Ainekset:

1kg lanttuja
Vettä
2dl kuohukermaa
1dl korppujauhetta
2kpl kananmunia
0,5dl siirappia
2,5tl suolaa
1/4tl muskottia

Pinnalle:

Korppujauhetta
voinokareita

Ohje:

kuori ja lohko lanttu. Kypsennä lanttulohkot vähässä vedessä. kaada vesi pois ja soseuta lantut. Lisää lanttusurvokseen kerma, korppujauhe, kananmunat, siirappi ja mausteet.

Levitä seos voideltuun uunivuokaan. Tasoita pinta ja painele lusikalla halutessasi kuviot pintaan. Ripottele pinnalle korppujauhetta ja muutama voinokare.

Kypsennä lanttulaatikkoa 175 asteessa noin 1,5 - 2 tuntia.



Imelletty perunalaatikko

Ainekset:

1kg perunoita
2rkl vehnäjauhoja
n. 3dl maitoa
3/4tl suolaa
Voita

Ohje:

Pese ja kuori perunat. Keitä perunat ja soseuta heti. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Peitä seos ja jätä se imeltymään yön yli. 

Lisää maito ja suola. Lisää hieman sokeria, jos imeltymisaika oli liian lyhyt.

Kaada seos hyvin voideltuun vuokaan.  Lisää päälle muutama voinokare.

Kypsennä laatikkoa 175asteessa 2-3tuntia.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti