lauantai 7. maaliskuuta 2020

Hevospata




Käytiin jokin aika sitten Etelä-Suomessa ja matkaan otin myös kylmälaukun, koska vihdoin pääsisin lihakauppaan pitkästä aikaa. Olin jo pitkän aikaan suunnitellut ostavani myös hevosenlihaa ja nyt sitä vihdoin sain. Täällä Lapissakin hevosenlihaa kyllä joskus olen nähnyt myytävän ja kuulemma siitä tulee todella hyvää seinäkuivalihaa, mutta valitettavasti hinta oli täällä moninkertainen etelään verrattuna. 

Valitettavasti Suomessa suurin osa hevosenlihasta menee hukkaan, koska osalle se on lemmikki ja taas toisaalta, jos hevosta on jouduttu hoitamaan tietyillä lääkkeillä, niin sitä ei enää saa käyttää ruuaksi. Suomessa hevosta ei kasvateta lihaksi, vaan ne ovat olleet hyötykäytössä, joten se on eettistä ruokaa. 

Nyt tehtiin hevospataa ja tulemme varmasti hyödyntämään hevosta jatkossakin, jos vain jostain sitä keittiöömme saamme. 


Ainekset:

1,7kg hevosen kulmapaistia
200g chorizoa
170g pekonia
10cm purjoa
3kpl porkkanoita
1kpl punainen paprika
2kpl sipulia
5kpl valkosipulinkynsiä
3rkl vasikanfondia
10kpl mustapippureita
0,75l punaviiniä
vettä
voita


Ohje:

Leikkaa lihat suurehkoiksi paloiksi. Paista pannulla voissa pienissä erissä paistopinta ja kaada pataan. Leikkaa pekonit paloiksi ja ruskista hetki pannulla ja kaada pataan. Kuori ja leikkaa paloiksi chorizot ja ruskista pannulla, kunnes rasva alkaa tirisemään. Kaada chorizot pataan. Viipaloi purjo ja porkkanat ja kaada pataan. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulinkynnet ja kaada pataan. Pilko paprika ja lisää pataan. Kaada sekaan punaviini ja tarvittaessa vettä, niin että ainekset juuri ja juuri peittyy. Kaada sekaan vielä fondi ja lisää mustapippurit. Sekoita ja laita kansi päälle. 

Nosta pata uuniin 120 asteeseen. Anna hautua uunissa 8-10 tuntia. Maistele ja lisää joukkoon tarvittaessa suolaa. 

Tarjoile vaikka keitettyjen perunoiden kanssa ja seuraksi sopii punaviini tai vaikka olut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti