tiistai 19. lokakuuta 2021

Tilliliha

 



Minä olen ilmeisesti vanha ja olen elänyt sitä aikaa, kun koulussa tarjottiin vielä tillilihaa. Pojan mukaan hänen aikoinaan ei todellakaan tillilihaa ollut. Osa tillilihasta tykkäsi ja osa vihasi, mutta ei se minulla syömättä jäänyt. Ei se myöskään makuelämys ollut ja jäi kyllä vuosikymmeniksi makumuistiin. Enemmän kuin tilliliha minua ällötti ja tympi ne kuoripotut, joita myös kindereiksi kutsuttiin, koska monesti kuoren sisällä odotti syömäkelvoton peruna. Kuoriperunoita tarjottiin vielä pojankin peruskouluaikaan, mutta lukiossa oli jo poistunut valikoimista.  Nykyään toivottavasti kuoriperunoita ei löydä enää kuin museosta. 

Meillä ei siis olla kuoripottuja valmistettu, vaikka paljon perunaa syödäänkin. Perunat jaksaa kyllä kuoria ruuanlaittaja ihan jo siinä vaiheessa, kun ruokaa alkaa valmistamaan. 

On varmasti monia syitä miksi se tilliliha koulussa maistui miltä maistui, mutta itse tekemällä saat siitäkin hyvää. Ainakin tällä ohjeella:

TILLILIHA

Ainekset:

500g naudan kulmapaistia

n.2l vettä

1kpl porkkana

1kpl sipuli

1tl suolaa

5kpl kokonaisia valkopippureita

5kpl kokonaisia maustepippureita

1kpl laakerinlehti

Tillinvarsia (lehdet käytetään kastikkeeseen)

Kastike:

2rkl voita

4dl keitinlientä

2rkl vehnäjauhoja

1rkl viinietikkaa

1tl sokeria

1dl kuohukermaa

1dl hienonnettua tilliä


OHJE:

Huuhtele liha kylmällä vedellä ja laita se kattilaan. Peitä liha kylmallä vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kuori ja paloittele kasvikset ja lisää tillinvarsien kanssa kattilaan. Lisää joukkoon mausteet. 

Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 1,5-2h. Nosta liha jäähtymään ja kuutioi se paloiksi. Siivilöi liemi kastiketta varten. 

Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon vehnäjauhot ja kiehauta. Lisää kuumaa keitinlientä koko ajan sekoittaen. Keitä n.15minuuttia. Mausta etikalla ja sokerilla. Lisää kerma ja tilli, kuumenna nopeasti. Tarkista maku. 

Lisää lihakuutiot kastikkeen joukkoon, kuumenna, mutta älä enään keitä. 

Tarjoile kuoripottujen ja vaikka porkkanaraasteen kanssa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti