maanantai 17. tammikuuta 2022
Savuoluessa haudutettua sorsaa
torstai 13. tammikuuta 2022
Tomaattinen possupata
Koska sunnuntaina jäi possupata tekemättä, niin tein sen maanantaina. Kassler pala oli yhdelle melko iso, mutta tulipahan ruokaa kolmeksi päiväksi. Maanantai oli työpäivä, joten ruuanlaitossa meni melko myöhään, joten joutui hieman laittamaan uunin lämpöasteita korkeammalle kuin pataruuissa yleensä tykkään käyttää. On hyvää ja suosittelen kokeilemaan. Mikä parasta, niin tämä ruoka on suhteellisen edullista.
AINEKSET:
n.1kg possun kassleria
2tlk (a 500g) tomaattimurskaa
2kpl paprikaa
2kpl chiliä
2kpl sipulia
4kpl valkosipulinkynsiä
Timjamia
Mustapippuria myllystä
Suolaa
Öljyä
Viimeistelyyn timjamia
OHJE:
Paloittele kassler reiluiksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi paprikat ja viipaloi chilit. Freesaa sipuli-valkosipuli silppu öljyssä pannulla ja kaada pataan. Paista öljyssä pannulla lihakuutioihin paistopinta ja kaada pataan. Laita pataan kuutioidut paprikat ja viipaloidut chilit. Mausta timjamilla, mustapippurilla ja suolalla. Kaada pataan tomaattimurska ja sekoita ainekset.
Kypsennä lihapataa uunissa kannen alla 175 asteessa 2,5 tuntia ja lopuksi ilman kantta 200 asteessa 1 tunti, kunnes liha on mureaa.
Viimeistele ennen tarjoilua tuoreella timjamilla.
Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä perunoita tai riisiä.
sunnuntai 9. tammikuuta 2022
Kermainen possukastike
Ulkona on mukavat -28 astetta pakkasta ja olinkin jo eilen päättänyt, että tänään teen pataruokaa ja pysyttelen pois pakkasesta. Tänään sitten katsoin jääkaappiin ja padan pääraaka-aine oli vielä jäässä. Tuli sitten pikavauhdilla ruuan vaihto, mutta onneksi jääkaapissa oli possun lihasuikaletta, paprikaa ja kuohukermaa, joten ulos ei tarvinnut lähteä. Kermainen possukastike on enempi arkiruokaa kuin pyhäruokaa, mutta hyvää se on silti.
AINEKSET:
400g possun lihasuikaletta maustamaton
1kpl sipuli
1kpl valkosipulinkynsi
1kpl paprika
4dl vettä
1kpl lihaliemikuutio
2rkl ruskeaa kastikesuurusta
2dl kuohukermaa
1rkl Dijon-sinappia
Mustapippuria myllystä
Suolaa
Öljyä
Persiljaa
OHJE:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi, suikaloi paprika.
Kuumenna öljy pannussa ja lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Lisää pannulle possun suikaleet.
Kun liha on ruskistunut, lisää paprika, vesi ja lihaliemikuutio. Lisää joukkoon Dijon-sinappi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Anna hautua 10 minuuttia.
Lisää kerma ja ruskea suuruste hyvin sekoittaen.
Anna hautua 20 minuuttia.
Viimeistele persiljalla.
Tarjoile keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
torstai 6. tammikuuta 2022
Viskimarinoitua hirven sisäfilettä ja viskikastike
Eipä ole hetkeen ollut tarjolla hirven sisäfilettä, mutta nyt saatiin pari kappaletta. Tässä yksi herkullinen resepti valmistukseen.
AINEKSET:
500g hirven sisäfilettä
3-4 valkosipulin kynttä
1dl soijakastiketta
3rkl hunajaa
2tl Dijon-sinappia
1rkl öljyä
Ripaus suolaa ja pippuria
1dl viskiä
Voita
OHJE:
Poista kalvot lihasta. Pilko valkosipulinkynnet.
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita lihat sekaan, anna marinoitua 1-3 tuntia.
Paista lihan pinta ruskeaksi voissa.
Laita uuniin 150 asteeseen kunnes lihan sisälämpötila on 56 astetta (medium).
VISKIKASTIKE
AINEKSET:
1,5dl kermaa
3rkl Dijon-sinappia
5rkl viskiä
1dl vettä
1kpl lihaliemikuutio
Ripaus suolaa ja pippuria
OHJE:
Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta.
Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
PEKONIPAVUT
AINEKSET:
1pkt pekonia
n.125g papuja
OHJE:
Leikkaa pekoni suikaleiksi ja laita paistinpannulle. Anna paistua hetki ennen papujen lisäämistä.
Lisää loraus viskiä halutessasi.
Paista kunnes pavut ovat ottaneet väriä ja pehmenneet.
sunnuntai 12. joulukuuta 2021
Olutmarinoitua hirven vasan paistia ja haudutettua puikulaperunaa
sunnuntai 5. joulukuuta 2021
Paistettua siikaa tilli-jogurttikastikkeella
Tällä viikolla en ollut vielä kalaa syönytkään, joten eilen mietin, että mitä kalaruokaa tekisin. Päätin valmistaa paistettua siikaa tilli-jogurttikastikkeella ja seuraksi itse kasvatettuja puikulaperunoita. Yksi mutta oli vielä matkassa, koska raaka-aineet olivat vielä ostamatta. Eipä muuta kuin ulos kävelemään lähikauppaan ja mikäs siellä pikku pakkasessa oli kävellä (-30). Lähikaupan kalatiski ei pettänyt vaan sieltähän löytyi lokasta pyydettyä siikaa fileenä. Nyt miettimään mitä tänään ruuaksi ja huomista itsenäisyyspäivän ruokaa esivalmistelemaan.
PAISTETTUA SIIKAA TILLI-JOGURTTIKASTIKKEELLA
Ainekset:
n. 300g siikafilettä
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Voita
Ohje:
Huuhtele siikafileet ja kuivaa talouspaperilla.
Mausta siikafileet suolalla ja mustapippurilla.
Kuumenna voi paistinpannulla ja pane siikafileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kunnes nahkapuoli on nätin ruskea ja rapea.
Käännä siikafileet nahkapuoli ylöspäin ja paista vielä pikaisesti.
Nosta siikafileet suoraan lautaselle ja tarjoile tilli-jogurttikastikkeen kanssa. Lisäksi voit keittää puikulaperunoita.
TILLI-JOGURTTIKASTIKE
Ainekset:
2dl turkkilaista jogurttia
3rkl hienonnettua tilliä
2tl sitruunamehua
2tl Dijon-sanappia
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Ohje:
Sekoita ainekset. Laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.
lauantai 4. joulukuuta 2021
Karitsan paahtopaisti