maanantai 17. tammikuuta 2022

Savuoluessa haudutettua sorsaa

 



Me ei metsästetä sorsia ja kun kaupassa oli myynnissä, niin pakkohan se oli ostaa. 
Yksin meni tämä sorsa, eli jos syöjiä on useampi, niin kerro ainesten määrät syöjien mukaan.

Ainekset:

1kpl patavalmis sorsa
2plo (a 3,3dl) savuolutta
2kpl porkkanaa
2kpl salottisipulia
1kpl palsternakka
2kpl laakerinlehtiä
10kpl katajanmarjoja
15kpl mustapippureita
Suolaa
Voita ruskistamiseen
Ruskeaa suurustetta

Ohje:

Ota sulanut sorsa huoneenlämpöön n. tunti ennen valmistusta. Huuhtele ja kuivaa. 
Ruskista sorsa pannulla voissa ja nosta sorsa pataan. 
Huuhtele pannu savuoluella  ja kaada olut pataan. 
Kuori salottisipulit ja lohko. Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakka. Lisää sipulit, porkkanat ja palsternakka pataan. Lisää pataan laakerinlehdet, katajanmarjat, mustapippurit ja mausta suolalla. 

Kypsennä uunissa 150 asteessa n. 2 tuntia. 

Nosta lintu padasta ja anna jäähtyä käsittelylämpöiseksi ennen kuin erottelet lihat luista. 
Siivilöi paistoliemi ja kaada kattilaan. Lisää suuruste, sekoittele ja keitä kokoon. 

Tarjoile vaikka ihan perinteisesti keitettyjen perunoiden kanssa. 


torstai 13. tammikuuta 2022

Tomaattinen possupata

 


Koska sunnuntaina jäi possupata tekemättä, niin tein sen maanantaina. Kassler pala oli yhdelle melko iso, mutta tulipahan ruokaa kolmeksi päiväksi. Maanantai oli työpäivä, joten ruuanlaitossa meni melko myöhään, joten joutui hieman laittamaan uunin lämpöasteita korkeammalle kuin pataruuissa yleensä tykkään käyttää. On hyvää ja suosittelen kokeilemaan. Mikä parasta, niin tämä ruoka on suhteellisen edullista. 

AINEKSET:

n.1kg possun kassleria

2tlk (a 500g) tomaattimurskaa

2kpl paprikaa

2kpl chiliä

2kpl sipulia

4kpl valkosipulinkynsiä

Timjamia

Mustapippuria myllystä

Suolaa

Öljyä

Viimeistelyyn timjamia

OHJE:

Paloittele kassler reiluiksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi paprikat ja viipaloi chilit. Freesaa sipuli-valkosipuli silppu öljyssä pannulla ja kaada pataan. Paista öljyssä pannulla lihakuutioihin paistopinta ja kaada pataan. Laita pataan kuutioidut paprikat ja viipaloidut chilit. Mausta timjamilla, mustapippurilla ja suolalla. Kaada pataan tomaattimurska ja sekoita ainekset. 

Kypsennä lihapataa uunissa kannen alla 175 asteessa 2,5 tuntia ja lopuksi ilman kantta 200 asteessa 1 tunti, kunnes liha on mureaa. 

Viimeistele ennen tarjoilua tuoreella timjamilla. 

Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä perunoita tai riisiä. 




sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Kermainen possukastike


 Ulkona on mukavat -28 astetta pakkasta ja olinkin jo eilen päättänyt, että tänään teen pataruokaa ja pysyttelen pois pakkasesta. Tänään sitten katsoin jääkaappiin ja padan pääraaka-aine oli vielä jäässä. Tuli sitten pikavauhdilla ruuan vaihto, mutta onneksi jääkaapissa oli possun lihasuikaletta, paprikaa ja kuohukermaa, joten ulos ei tarvinnut lähteä. Kermainen possukastike on enempi arkiruokaa kuin pyhäruokaa, mutta hyvää se on silti. 

AINEKSET:

400g possun lihasuikaletta maustamaton

1kpl sipuli

1kpl valkosipulinkynsi

1kpl paprika

4dl vettä

1kpl lihaliemikuutio

2rkl ruskeaa kastikesuurusta

2dl kuohukermaa

1rkl Dijon-sinappia

Mustapippuria myllystä

Suolaa

Öljyä

Persiljaa

OHJE:

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi, suikaloi paprika. 

Kuumenna öljy pannussa ja lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Lisää pannulle possun suikaleet. 

Kun liha on ruskistunut, lisää paprika, vesi ja lihaliemikuutio. Lisää joukkoon Dijon-sinappi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Anna hautua 10 minuuttia. 

Lisää kerma ja ruskea suuruste hyvin sekoittaen. 

Anna hautua 20 minuuttia. 

Viimeistele persiljalla. 

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa. 




torstai 6. tammikuuta 2022

Viskimarinoitua hirven sisäfilettä ja viskikastike

 


Eipä ole hetkeen ollut tarjolla hirven sisäfilettä, mutta nyt saatiin pari kappaletta. Tässä yksi herkullinen resepti valmistukseen. 

AINEKSET:

500g hirven sisäfilettä

3-4 valkosipulin kynttä

1dl soijakastiketta

3rkl hunajaa

2tl Dijon-sinappia

1rkl öljyä

Ripaus suolaa ja pippuria

1dl viskiä

Voita


OHJE:

Poista kalvot lihasta. Pilko valkosipulinkynnet. 

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita lihat sekaan, anna marinoitua 1-3 tuntia. 

Paista lihan pinta ruskeaksi voissa. 

Laita uuniin 150 asteeseen kunnes lihan sisälämpötila on 56 astetta (medium). 


VISKIKASTIKE

AINEKSET:

1,5dl kermaa

3rkl Dijon-sinappia

5rkl viskiä

1dl vettä

1kpl lihaliemikuutio

Ripaus suolaa ja pippuria

OHJE:

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta. 

Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. 


PEKONIPAVUT

AINEKSET:

1pkt pekonia

n.125g papuja

OHJE:

Leikkaa pekoni suikaleiksi ja laita paistinpannulle. Anna paistua hetki ennen papujen lisäämistä. 

Lisää loraus viskiä halutessasi. 

Paista kunnes pavut ovat ottaneet väriä ja pehmenneet. 





sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Olutmarinoitua hirven vasan paistia ja haudutettua puikulaperunaa

 


Ruokabloggarina tämä ruoka teksti olisi pitänyt julkaista yli viikko sitten tai sitten vasta vuoden päästä. Halusin kuitenkin syödä itsenäisyyspäivänä hyvää Suomalaista ruokaa. Itsenäisyyspäivänä siis tein itselleni olutmarinoitua hirven vasan paistia ja seuraksi haudutettua puikulaperunaa. 

AINEKSET:

900g hirven vasan paistia
2dl olutta (porter)
2rkl riistamaustetta
1tl suolaa
150g Suomalaista pekonia
Rypsiöljyä

OHJE:

Poista hirven vasan paistista mahdolliset kalvot. 
Kaada pakastepussiin olut, riistamauste ja suola. Sekoita marinadi ja laita paisti pussiin. Anna paistin tekeytyä marinadissa vuorokauden, Kääntele välillä pussia, jotta marinadi imeytyy paistiin kauttaaltaan. Nosta paisti pois marinadista ja paista rypsiöljyssä paistinpannulla paistiin kaunis väri. Nosta kauttaaltaan ruskistettu paisti paistipussiin. Peitä paisti pekonilla. Sulje pussi ja leikkaa siihen pari höyryaukkoa. Laita paistin paksuimpaan kohtaan paistinlämpömittari ja laita uuniin 150 asteeseen. Nosta paisti pois uunista kun sisälämpötila on noin 64 astetta. Anna jäähtyä hetken ja avaa varovasti. Leikkaa olutmarinoitu hirvipaisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. 

Haudutetut puikulaperunat:

Ainekset:

Puikulaperunoita
Suolaa
Oliiviöljyä

Ohje:

Pese ja kuori puikulat, keitä 5 minuuttia. Nosta uunipellille ja kaada päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20 minuuttia. 





sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Paistettua siikaa tilli-jogurttikastikkeella

 


Tällä viikolla en ollut vielä kalaa syönytkään, joten eilen mietin, että mitä kalaruokaa tekisin. Päätin valmistaa paistettua siikaa tilli-jogurttikastikkeella ja seuraksi itse kasvatettuja puikulaperunoita. Yksi mutta oli vielä matkassa, koska raaka-aineet olivat vielä ostamatta. Eipä muuta kuin ulos kävelemään lähikauppaan ja mikäs siellä pikku pakkasessa oli kävellä (-30). Lähikaupan kalatiski ei pettänyt vaan sieltähän löytyi lokasta pyydettyä siikaa fileenä. Nyt miettimään mitä tänään ruuaksi ja huomista itsenäisyyspäivän ruokaa esivalmistelemaan. 

PAISTETTUA SIIKAA TILLI-JOGURTTIKASTIKKEELLA

Ainekset:

n. 300g siikafilettä

Suolaa

Mustapippuria myllystä

Voita

Ohje:

Huuhtele siikafileet ja kuivaa talouspaperilla.

Mausta siikafileet suolalla ja mustapippurilla. 

Kuumenna voi paistinpannulla ja pane siikafileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kunnes nahkapuoli on nätin ruskea ja rapea. 

Käännä siikafileet nahkapuoli ylöspäin ja paista vielä pikaisesti. 

Nosta siikafileet suoraan lautaselle ja tarjoile tilli-jogurttikastikkeen kanssa. Lisäksi voit keittää puikulaperunoita. 

TILLI-JOGURTTIKASTIKE

Ainekset:

2dl turkkilaista jogurttia

3rkl hienonnettua tilliä

2tl sitruunamehua

2tl Dijon-sanappia

Suolaa

Mustapippuria myllystä

Ohje:

Sekoita ainekset. Laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi. 



lauantai 4. joulukuuta 2021

Karitsan paahtopaisti

 



 Koska poika muutti kesällä takaisin Lahteen, niin kolmio kävi minulle hieman liian isoksi. Niinpä päätin muuttaa yksiöön. Tavaroitten kanssa on edelleen vaikeuksia saada mahtumaan ja kaatopaikalle ja varastoon on joutunut tavaraa laittamaan. Vaikka minulla onkin keittiö eikä keittokomero, niin minun keittiötavaroiden kanssa on hieman ongelmia saada ne mahtumaan, mutta niitä en kaatopaikalle vie. 

Mutta itse asiaan, eli nykyään kun siirryin vuorotyöstä arkityöhön, niin "parempien" ruokien laittaminen on siirtynyt viikonloppuihin. Viime sunnuntaina tein itselleni karitsan paahtopaistia ja tässäpä reseptiä. 

KARITSAN PAAHTOPAISTI

Ainekset:

n.800g karitsan paahtopaistia
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Rosmariinia
Oliiviöljyä

Ohje:

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia aikaisemmin. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Hiero karitsan paahtopaistiin suolaa, mustapippuria ja rosmariinia. Laita uunin kestävälle pannulle ja paista oliiviöljyssä joka puolelta, kunnes siinä on kaunis  väri. Laita lihaan sisälämpömittari. Kun mittari näyttää 54 astetta on liha mediumia, mutta jos tykkäät kypsemmästä lihasta, niin jatka paistamista kunnes sisälämpötila on 60-65 astetta. 

Nosta pannu pois uunista ja peitä foliolla. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia. Leikkaa poikki syin viipaleiksi. 

Tarjoile esim keitettyjen perunoiden tai perunamuussin kanssa.