Runebergin päivää vietetään taas 5.2. Me ei olla ikinä oikein tykätty Runebergin tortuista ja se johtunee siitä, että kaupasta ostettavissa leivoksissa on yleensä käytetty kostuttamiseen punssia, konjakkia tai mantelilikööriä. Jos minulla tekee mieli viinaa, niin minä juon sen ihan pullosta, eikä sitä tarvitse leivonnaiseen piilottaa. Usein taikinaan laitetaan myös tippa tai pari karvasmantelia ja sen maku on joidenkin mieleen ja taas toisten makuun ei. Meidän makuun sekään ei sovi. Tehtiin siis Runebergin torttuja ilman viinaa ja karvasmantelia. Wikipediasta hieman historiaa:
Tässäpä meidän ohje Runebergin tortuille:
Ainekset:
200g voita
1dl sokeria
1dl ruokosokeria
2kpl kananmunia
2dl vehnäjauhoja
2dl korppujauhoja
1dl mantelijauhetta
2tl leivinjauhetta
Tortun keskelle:
Vadelmahilloa
Koristeluun:
Vadelmahilloa
1/2rkl sitruunamehua
1rkl vettä
2,5dl tomusokeria
Ohje:
Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan. Annostele reilu puolet taikinasta amerikan muffinivuokiin. Laita 1/2tl vadelmahilloa lusikalla keskelle taikinaa. Lisää loppu taikina päälle. Paista uunissa keskitasolla 200asteessa n.15-20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetken aikaa. Käännä tortut toisinpäin ja ota paperiset muffinivuuat pois. Mikäli taikina on pursunnut yli, niin voit ottaa sivuilta veitsellä tasaiseksi. Sekoita tomusokeri, vesi ja sitruunamehu keskenään ja pursota se renkaaksi tortun päälle. Laita vadelmahilloa renkaan keskelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti